Te!!

Heb jij (of herken je jouw zoon of dochter hier in) te veel interesses, ga je vaak te snel, wil je te veel, ben je te snel moe, heb je een te vol hoofd, ben je te perfectionistisch en verveel je je ook nog eens te snel?

Andere bedrading

Als je op alles met ja kan antwoorden dan ben je waarschijnlijk net wat anders bedraad. Je reageert dan gewoon net wat anders en je beleeft dingen een stuk intenser dan de meesten.

Waarschijnlijk ben je bovengemiddeld goed in bepaalde dingen maar bij andere dingen presteer je echt onder de maat. Misschien herken je je in bovenstaande tekst maar beschouw je jezelf toch niet echt als een intelligente uitblinker (hoog intelligent)?  Dan ik ga nog even verder:

Herken je je in: 

Ben je niet zo heel goed in het functioneren binnen een groep? Stel je altijd teveel vragen, heb je het idee dat je er te vaak alleen voor staat of dingen alleen moet doen, ben je (of wordt je gezien als) te kritisch, te diepgaand, te dominant, ben je teveel aan het dagdromen, of ben je gewoon te moeilijk (auw) , te gevoelig, te emotioneel, en bekijk je alles van te veel kanten?

Zie (of voel) je het vrijwel meteen wanneer er iets beter, anders of sneller kan (denken buiten de lijntjes) maar pas je je misschien inmiddels aan als een kameleon?

Zo slim ben ik niet hoor….

Oke, je bent geen professor of hoogleraar, en beheerste ook niet op je derde de grammatica van de Franse taal…maar toch ben je een heel creatieve denker. Herken je je in alles wat hier staat maar vind je het te hoogdravend om jezelf als hoogbegaafd (HB) te bestempelen? (hoppa, weer een hokje, of zie mij eens goed of beter zijn dan anderen…)

Toch zou het echt zo kunnen zijn. Daar hoef je vervolgens helemaal niks mee, maar het kan je wel helpen om kwartjes te laten vallen in het leren (h)erkennen van je eigen gebruiksaanwijzing.

Nou dat is wel ver gezocht….

Het domme gevoel wat ook vaak de kop op kan steken (want je hebt niet leren leren of je leert anders wanneer je bijvoorbeeld een beelddenker bent), is logisch; je bent snel verveeld dus je haakt ook eerder af wanneer je iets niet snel genoeg gaat.

Ook het snel ergens doorheen prikken hoort erbij, net als het vastlopen in je gedachten (wanneer je denken snel gaat, kun je jezelf ook sneller vastdenken: je hebt een vastere mindset).

Oke, en dan? 

Wanneer je het aanpassen gaat doorbreken dan neemt je vermoeidheid af! En met de juiste handvatten kun jij ook losser worden en tot bloei komen.

Dus ook jij kan Tevreden worden met jezelf. (Het woord geluk is sowieso overrated).

Wil je meer weten?

  • Op de site van Adrienne van den Bosch van Gifted People staat heel veel info! (Echt de moeite waard).
www.giftedpeople.eu

  • Lees ook eens over HSP/HSS (zie boek van Saskia Klaayssen; Prikkels bijten niet, waarin de prikkelzoekende HSP ‘ers (die vaak ook een stempel, al dan niet onterecht ADHD hebben) veel herkenning vinden! zie:
www.prikkelsbijtenniet.nl

  • Tessa Kieboom schreef over het Zijnsluik.
    Zij geeft aan dat hoogbegaafdheid niet per se hoge intelligentie (in het denken) betekent maar ook uit de het zijnsluik (het voelen) bestaat, met als kenmerken:

    Hooggevoeligheid, een kritische instelling, perfectionisme en een groot rechtvaardigheidsgevoel.

Welkom bij Blijf