IEMT therapie

IEMT: Integral Eye Movement Therapy

IEMT (ontwikkeld door Andrew T. Austin) is een effectieve, doeltreffende therapie die snel voor positieve verandering kan zorgen bij vastgeroeste overlevingspatronen en ongewenste emoties die jou belemmeren om je leven vrij(er) te leven.

Het IEMT model biedt een frame plus een combinatie van structuren om de volledige probleem ervaring aan te pakken!

Zonder dat je er bij hoeft te praten (iets kan soms ook niet in taal worden uitgedrukt) kan er beweging komen in vaste patronen en overtuigingen.

Er wordt gewerkt met specifieke oogbewegingen. Hierdoor worden  nieuwe verbindingen in de hersenen gemaakt en vind er verandering plaats op neurologisch niveau. Zo wordt de weg vrij gemaakt om eindelijk de stappen te kunnen zetten die gewenst zijn (en ook stappen waarvan je niet eens wist dat je die wilde zetten).

Naast het werken op emoties werkt IEMT (spreek uit als IE – EE – EM- TEE) ook op issues bij zelfvertrouwen/ zelfbeeld en belemmerende overtuigingen op identiteitsniveau.

Hierbij kan er sprake zijn van (een van de) 5 patronen van Chroniciteit, die een probleem in stand houden. Ook deze patronen worden onder de loep genomen waardoor het probleem (en de in stand houding ervan) geen verandering meer kan “saboteren”.

De negatieve en niet (meer) functionele reacties worden “er af” gehaald. Het is wetenschappelijk bewezen dat technieken met oogbewegingen zeer effectief werken op traumatische of “op het netvlies” staande beelden. Door IEMT verliest het de emotionele impact en worden ze minder belemmerend.

Het verschil met EMDR:

Bij EMDR ga je terug naar een specifieke gebeurtenis waar je last van ervaart. Bijvoorbeeld een overval, een aanranding, een inbraak, een moeilijke bevalling; een zogenaamd shocktrauma.

De kans is vrij groot dat het zenuwstelsel getriggerd wordt doordat (alleen het denken eraan al) meteen weer van alles oproept aan negatieve gevoelens, gedachten en lichamelijke reacties.

IEMT werkt ook op vervelende emoties na een ingrijpende gebeurtenis. Maar ook op de belemmerende emotionele imprints en overtuigingen en op gebeurtenissen die misschien minder erg lijken dan een “groter” trauma maar die net zo goed flinke sporen kunnen achterlaten, zoals een emotioneel niet beschikbare ouder, gedoe op je werk, pesten, je eenzaam voelen, niet gehoord of gezien zijn, schooltrauma etc.; zogenaamd ontwikkelingstrauma. Bij IEMT werk je nog breder.

Een trauma is een gebeurtenis die te groot of te overweldigend was voor het zenuwstelsel om in een keer te verwerken. Vaak is de reactie er op, of de reactie die juist uitblijft, meer ingrijpend dan het gebeuren zelf. (bijv. een kind dat valt: is erg geschrokken, heeft pijn en er is geen, of heel weinig echte aandacht voor).

Voorbeelden uit mijn praktijk waarbij IEMT hielp:

$

Een meisje dat zichzelf beschadigde (krassen)

$

Een meisje dat issues had op het gebied van eten

$

Een jongen die blackouts had tijdens het maken van toetsen

$

Een jonge vrouw met een bevallingstrauma

$

Een vrouw die mishandelt werd door haar partner

$

Een jonge vrouw die bedrogen werd door haar eerste vriendje

$

Een depressieve jongen (en geen idee had waarom / waardoor)

$

Een meisje wat bij spanning steeds moet overgeven

$

Een jongen die niet meer durfde te logeren

$

Een man wiens moeder vroeger is misbruikt

$

Een vrouw die het te spannend vond om weer te solliciteren

$

Een jongen die niet meer naar school ging (thuiszitter)

Ik vind IEMT een geweldige methode om weer beweging te krijgen in iets belemmerends, waarvan iemand niet meer had gehoopt of gedacht dat dat nog mogelijk was!

“Door de IEMT gaat mijn dochter niet alleen met minder spanning naar school maar spreekt zij ook ineens af met meiden uit de klas, terwijl ik dacht dat ze een type was dat daar gewoon niet zoveel behoefte aan had”.

” We hadden 2 sessies gepland voor mijn traumatische bevalling van 5 jaar terug maar al na 1 sessie kon ik (met wat ademhalingsoefeningen en een keer appen met Jobke) “gewoon” het ziekenhuis in, voor een afspraak met de KNO arts voor mijn dochter”.

Wil jij ook meer grip en veerkracht? 

Neem hieronder contact met mij op om samen te kijken wat je volgende stap is.

Welkom bij Blijf