Ouderbegeleiding
Wat heeft je zoon of dochter eigenlijk nodig en kun jij dat bieden op dit moment?
Het is volkomen normaal dat je soms niet meer weet wat je met je tiener aan moet. Zeker gedurende de fase van de puberteit. Deze kan al starten rond het tiende jaar en kan duren tot in de adolescentiefase. (let op het woordje KAN ).
Momenteel zijn er veel jongeren en jongvolwassenen (adolescenten) die last hebben (gehad) van een gebrek aan perspectief en zingeving.
Misschien is het zo dat jij als ouder momenteel zelf ook niet lekker in je vel zit en dat jullie elkaar versterken. Het is vaak wel echt zo dat je kind, jou als ouder, een spiegel voorhoud en het is de vraag of je daar naar wil kijken, want dat vraagt van de ouder ook moed.
Veel ouders doen maar wat (net zoals ik soms trouwens) en daarmee kom je normaal gesproken al een heel eind. Alle ouders doen op hun eigen manier, hun best. Daarnaast is opvoeden gewoon ook echt pittig.
Soms is het lastig om te bedenken wat je volgende stap of aanpak kan zijn in de opvoeding. Zeker wanneer je al een tijdje van alles geprobeerd hebt en niets lijkt te werken. Het kan ook zijn dat je te “los” bent geworden, onder het mom van: ach laat ze maar, ze hebben het al lastig genoeg (gehad) of het is de leeftijd.
Misschien is het zo dat je de vinger er niet op kan leggen, het gevoel hebt dat er niet echt iets ernstigs aan de hand is, maar er toch geen beweging komt en je het gevoel hebt dat er iets “vast” zit bij je zoon of dochter.
Wat is normaal?
Het kan zijn dat je met je (ex)partner niet op een lijn zit of dat het sowieso moeilijk is om de juiste plek te hebben of in te nemen, bijvoorbeeld wanneer jij en je puber(s) deel uitmaken van een samengesteld gezin.
Heel vaak kun je bepaald gedrag, patronen, buien, of acties wegzetten onder het idee dat jongeren het nu eenmaal lastig hebben en vooral ook lastig (kunnen) zijn.
Maar vergeet niet dat het in elke leeftijdsfase moeilijk is om in een (soort van) overleefstand te zitten of (te) veel stress te hebben.
In deze fase misschien wel extra doordat er lichamelijk en in de hersenen enorme sprongen en ontwikkelingen plaatsvinden.
Onze jongeren zijn vaak gericht op buiten, op sociale interactie, maar door de situatie in de wereld, (oorlog, klimaat, woningtekort, prestatiedruk) kan zingeving lastiger zijn. Het kan ook moeilijk zijn om, aan te sluiten op die wereld met veel prikkels.
Het vele geschakel vraagt gewoon echt veel, het doet een appel op onze veerkracht, ook in het doen van de “leuke”dingen. Ondertussen is de lat en het tempo steeds hoger komen te liggen en streeft men over het algemeen “meer, beter en groter en sneller “na. Het is dus echt belangrijk om te leren hoe je in elkaar zit en om te weten wat je nodig hebt.
“Mijn zoon was al 2 jaar boos. Hij wilde niks en al helemaal geen hulp. Hij kwam steeds vaster te zitten. Na 1 lang gesprek met jou was er al een doorbraak, ik kan er nog steeds niet bij dat jij de opening kon vinden. Hij hoefde niet veel te praten, je zocht niet meteen naar een oplossing maar ging in kleine stapjes kijken naar zijn boosheid. Mijn zoon heeft nog steeds wel eens buien, maar nu is dat normaler, en kan hij er zelf uitkomen.”
Eva, moeder van Joris, 16
“Mijn dochter (15) was al bij 4 hulpverleners geweest, ze ging steeds meer aan zichzelf twijfelen. Jij keek achter haar symptomen en na 3 x is ze helemaal opgeknapt doordat ze zicht heeft gekregen op haar hooggevoeligheid. Je gaf haar handvatten en richting en nu kan ze zelf weer vooruit.”
Linde, moeder van Nika, 15
Wat kan ik betekenen?
Wanneer je het idee hebt dat jij als ouder (teveel) worstelt met de opvoeding dan zijn er allerlei manieren om daarbij ondersteuning en informatie te krijgen.
Wij kunnen samen naar het gedrag van je zoon of dochter kijken, en naar welke behoefte daarachter zou kunnen zitten. Misschien is het allemaal wel in perspectief te plaatsen.
Ook kijken we waar jij persoonlijk behoefte aan hebt en welke vaardigheden jou als ouder kunnen helpen om je kind te kunnen bieden wat die op dat moment, of op die lastige momenten, van je nodig heeft. Stel je grenzen, (of heb je daar zelf ook moeite mee), welk voorbeeld geef je af of ervaar je zelf ook veel stress?
Wil je in gesprek over de opvoeding, andere inzichten krijgen, erkenning krijgen voor de stukken die wel goed gaan of gewoon wat meer informatie over bepaalde onderwerpen die jou of je zoon of dochter bezighouden (zoals hooggevoeligheid in allerlei facetten), of vraag je je af wat nu eigenlijk normaal is en wat niet, of wat jij als ouder anders zou kunnen aanpakken? neem dan gerust contact op.
Met een of twee gesprekken ben je vaak al weer een hele stap verder. Je hoeft het niet alleen te doen! Bijna alles behoeft onderhoud (de auto breng je ook elk jaar weg voor een APK) dus zo gek is het niet om alles een keer, samen met een coach, door en na te lopen.
Wil jij ook meer grip en veerkracht?
Neem hieronder contact met mij op om samen te kijken wat je volgende stap is.